Hardloopblessures

hardloopblessures

Hardlopen is 1 van de populairste sporten in Nederland zowel op recreatief als op wedstrijd niveau. Het is makkelijk in te passen in het dagelijkse schema en vergt relatief weinig voorbereiding. Ook starten met hardlopen lijkt makkelijk. Je koopt een paar schoenen en klaar, maar wat mensen vaak vergeten is dat hardlopen een technische sport is. Een goede techniek is niet alleen belangrijk voor de prestaties, maar verlaagt ook het risico op blessures.

Ook voor de ervaren hardloper is het belangrijk om zo nu en dan even de techniek te laten controleren. Kleine “schoonheidsfoutjes” sluipen er gemakkelijk in en kunnen uiteindelijk leiden tot blessures.

Een goede hardlooptechniek is niet alleen belangrijk voor hardlopers, maar ook voor veel spelsporten waarbij sprinten/hardlopen een onderdeel is zoals voetbal, basketbal, hockey, handbal etc. Ook hier kan een goede looptechniek prestaties verbeteren en het risico op blessures verbeteren. Er is veel discussie over wat precies een goede techniek is en er zijn veel variaties mogelijk. Echter zijn er een aantal voorwaarden/kenmerken waaraan een goede looptechniek moet voldoen. Denk hierbij o.a. passfrequentie, landing, rompstabiliteit.

Bij Fysio de Hofstraat in Aalten hebben wij ons gespecialiseerd in de behandeling van hardloopblessures en het analyseren van looppatronen. Veel klachten worden veroorzaakt door overbelasting. De behandeling zal zich hier dan ook op richten, maar de looptechniek is ook belangrijk. Door een goede hardloopanalyse te maken kan gekeken worden naar welke punten verbeterd moeten worden en welke mogelijke blessures een verhoogd risico hebben.