Bekken(bodem)klachten

Bekken(bodem)klachten

Bekkenbodemklachten komen vaak voor, maar er wordt weinig over gepraat. Veel vrouwen vinden het lastig om problemen met plassen of de ontlasting te bespreken. Ook denken veel vrouwen dat er toch weinig aan hun klachten te doen is. Of dat deze horen bij het ouder worden. Toch zijn er goede behandelingen voor bekkenbodemklachten

In het kort

Het bekken zit onderin de buik. De bekkenbodem is de onderkant van het bekken. Het bestaat uit sterke spieren en bindweefsel. De bekkenbodem zorgt ervoor dat de organen onderin de buik niet naar buiten vallen (de blaas, de baarmoeder en het laatste stuk van de darmen). De spieren van de bekkenbodem helpen om de plas en ontlasting op te houden. De bekkenbodem speelt ook een rol bij een bevalling.

Als de spieren van de bekkenbodem niet goed werken, kunnen verschillende problemen ontstaan. De blaas, baarmoeder en endeldarm kunnen naar beneden zakken als de bekkenbodem ze niet goed ondersteunt. Dit noemt men een verzakking. Andere bekkenbodemklachten zijn problemen met het plassen en met de ontlasting.

Wat zijn bekkenbodemklachten?

De bekkenbodem ondersteunt de blaas, darmen en baarmoeder en helpt bij het ophouden van de plas en de ontlasting. Allerlei klachten in de onderbuik kunnen te maken hebben met de bekkenbodem. Bijvoorbeeld:

  • u kunt uw plas moeilijk ophouden (urine-incontinentie);
  • u moet vaak plassen;
  • u krijgt steeds opnieuw een blaasontsteking;
  • u heeft het gevoel dat er iets uit de schede naar buiten komt;
  • u heeft problemen met de ontlasting (verstopping of diarree);
  • u kunt de ontlasting niet ophouden.

Ook mannen kunnen last hebben van bekkenbodemklachten:

Mannen hebben doorgaans weinig last van zwakke bekkenbodemspieren. Klachten die ontstaan door een bekkenbodem die te gespannen is, overactief, komen veel vaker voor. De spieren zijn dan constant te veel aangespannen, of ontspannen niet indien dat nodig is, bijvoorbeeld bij plassen, waardoor er een onderbroken, slappe straal ontstaat, of de plas niet of moeizaam op gang wil komen of nadruppelt. Het is bekend dat plasproblemen kunnen worden veroorzaakt door de prostaat. Minder bekend is dat deze kunnen ontstaan door het niet goed kunnen ontspannen van de bekkenbodem.

Ook na een prostaatoperatie is het niet ongewoon dat er een periode volgt met urineverlies. Tegenwoordig maakt de bekkenfysiotherapeutische begeleiding voor en na operaties aan de prostaat deel uit van de multidisciplinaire behandeling. Als na de ingreep gestart wordt met een training van de bekkenbodemspieren en blaas, zal dit de periode van urineverlies aanmerkelijk verkorten. Informeer bij Fysio de Hofstraat Aalten naar de mogelijkheden.

Wilt u een afspraak maken? Sylvia is onze Therapeut en zal u zo goed mogelijk helpen.


0543 551 005

info@fysiodehofstraat.nl


Stuur een e-mailof bel 0543 551 005